De soft skills van je medewerkers maken het verschil

Soft skills zijn de drijvende kracht achter succesvolle interacties in elke omgeving. In een wereld vol data en technologieën worden menselijke vaardigheden belangrijker dan ooit. Maar wat zijn soft skills precies? En kun je deze skills trainen bij de medewerkers in je organisatie? Je leest erover in dit blog.

Wat zijn soft skills?

Soft skills zijn de niet-tastbare eigenschappen en sociale vaardigheden die je helpen om effectief te communiceren, samen te werken en relaties op te bouwen. Denk bijvoorbeeld aan communicatie, empathie, teamwork, leiderschap, creativiteit en probleemoplossend vermogen. Emotionele intelligentie, een cruciaal aspect van soft skills, helpt ons om onze eigen emoties – en die van een ander – te herkennen en te begrijpen. Het vermogen om empathisch te zijn en effectief met emoties om te gaan, vormt de kern van emotionele intelligentie. Beschikt een werknemer nog niet over relevante werkervaring? Dan kunnen zijn of haar menselijke vaardigheden voor de meerwaarde zorgen die jouw organisatie zoekt.

De focus verschuift van technisch naar empathisch

Mensen die over de belangrijkste soft skills beschikken zijn schaars. Organisaties over de hele wereld verleggen hun focus: ze erkennen dat medewerkers en leiders met sterke soft skills van onschatbare waarde zijn voor het succes van een bedrijf. Effectieve communicatie, empathisch leidinggeven en prettig samenwerken zijn superbelangrijk in een moderne en sterk veranderende werkomgeving.

Kun je deze vaardigheden – soft skills – ontwikkelen?

Ja, die kun je ontwikkelen én versterken. Organisaties investeren steeds meer in hun medewerkers om middels training de soft skills naar een professioneel niveau te brengen. Bij TTA International staan we je graag bij met trainingen in soft skills. Bijvoorbeeld met e-learnings, coaching en live trainingen. Het geheim van die trainingen? Dat is doen. Heel veel doen. Daarom werken wij met ervaren trainers en trainingsacteurs die uw medewerkers op een (inter)actieve manier helpen bij het ontwikkelen van deze vaardigheden.

Soft skills versus hard skills

Iedere job vraagt om een combinatie van hard skills en softs skills. Het bijbenen van technologische én vakspecialistische ontwikkelingen – de hard skills – staat al lange tijd hoog op de agenda bij veel bedrijven. De opkomst van technologieën zoals kunstmatige intelligentie en machine learning lijkt het belang van menselijke vaardigheden zoals creativiteit, empathie en probleemoplossend vermogen alleen maar groter te maken. Dus richten we ons steeds meer op het ontwikkelen en versterken van soft skills en emotionele intelligentie. Daarnaast dragen soft skills bij aan klanttevredenheid én het werkplezier van je medewerkers.

Wil jij ook aan de slag met soft skills van je medewerkers? Check de soft skills trainingen van TTA International of kijk wat ons maatwerk je kan bieden. We helpen je graag!

16 april 2024 |

TTA International