Invloed van kinderopvang op de arbeidsmarkt

We kunnen er niet omheen- kinderopvang in Nederland is goed geregeld. Vooral vergeleken met andere landen zoals Zweden. Toch kan de prijs van kinderopvang een barrière vormen voor de volledige werkgelegenheid voor vrouwen.

Het is nu aantrekkelijker om deeltijds te werken, je krijgt dan immers meer toeslag. Toch verdienen vrouwen zo niet alleen minder geld, ze krijgen ook minder doorgroeikansen. Vier op de tien vrouwen halen niet eens de ondergrens van economische zelfstandigheid.

De overheid ziet dit probleem ook in en zet stappen om fulltime werken aantrekkelijker te maken. Hierbij richten ze zich op de uitbreiding van het geboorteverlof, de verlaging van lasten op arbeid en investeringen in kinderopvang. Dat laatste punt wordt al wat mee gedaan.

Vanaf dit jaar wordt de kinderopvangtoeslag namelijk anders aangepakt: het zal niet meer afhankelijk zijn van het aantal gewerkte uren. Dit zal een opluchting zijn voor zzp-ers en ouders met onregelmatige uren. Toch zetten veel partijen zich nog steeds in voor gratis kinderopvang.

Wil je meer weten over of dit een goed idee is?

19 juli 2023 |

TTA International