Praktisch leren

In de vorige blog over “Halfwaardetijd” heb ik laten zien dat het onderhouden van je skills (en kennis) een hele uitdaging is. En dat je dus veel uren zou moeten besteden om alleen maar up-to-date te blijven. Daar komen de nieuw te ontwikkelen skills nog eens bij. Maar…..er is hoop!

Groot gedeelte van het leren van nieuwe skills gaat gelukkig tijdens het werk zelf. Pffff, gelukkig!

Wellicht ken je het 70:20:10-model (Lombard & Eichinger,1996). En alhoewel het enige kritiek krijgt op o.a. de uitvoer van het onderliggende onderzoek is het toch een algemeen aangenomen model.

Het 70:20:10-model

Het 70:20:10 leermodel kan eraan bijdragen de ontwikkelingen bij te houden en is gericht op het behalen van doelen en verbeteren van prestaties.
Het is als volgt verdeeld; al is het situatie afhankelijk, zijn de getallen niet “in beton” en past dit model juist in snel veranderende omgevingen:

  • 70% Werkplekleren. Leren tijdens je werk en op je werkplek door bijv. volgen van (werk)instructies, uitvoeren opdrachten en bijv. leren van collega’s

  • 20% Sociaal leren. Vaak ietwat complexere materie leer je door samen te werken, kennis te delen en door feedback te ontvangen van collega’s

  • 10% Formeel leren. Leren door formele leertrajecten als opleidingen, trainingen, e-learningtrajecten, , etc.

Het zwaartepunt (90%) ligt dus bij het PRAKTISCH leren.

De voordelen
  • Sneller, efficiënter

    Bedrijven kunnen leertrajecten sneller, efficiënter en dus goedkoper inrichten. Na het leggen van een beperkte theoretische basis zijn medewerkers snel “on the job” aan het leren.

  • Skills, skills, skills

    Door snel veranderende omstandigheden is “fixed” kennis snel verouderd. Hierdoor worden up-to-date kennis en bijbehorende skills steeds belangrijker. Er vindt al jaren lang een verschuiving plaats richting “een leven lang leren”. Die moet je als organisatie dan ook bieden.

  • Up-to-date

    Door toepassing van de juiste technieken zijn skills en is kennis in een klap weer te activeren. Je haalt informatie op op het moment dat een bepaalde werksituatie er om vraagt en past het direct toe. Bijkomend voordeel is dat hierdoor de informatie zich beter vestigt in zowel werk- als langetermijngeheugen

  • Technologie, apps, telefoon

    De jongere medewerker is helemaal gewend aan nieuwe vormen van leren. Dit door snelle toegang tot (internet)bronnen, apps, moderne en snelle telefoons maar zeker ook de huidige vorm van onderwijs. Er bestaan diverse werkplek-apps die hier optimaal bij aansluiten.

Heb je vragen over jullie leeromgeving? Zou je een keer willen sparren over dit onderwerp? Hoe kan het jullie helpen sneller tot je doelen te komen?

Neem gerust contact op voor een geheel vrijblijvende scan op dit gebied.

3 mei 2022 |

TTA International