Wat is een Learning Experience Platform?

Er wordt op veel verschillende manieren geleerd, zoals van formeel naar informeel leren. Maar ook bij het bekijken van bijvoorbeeld een nuttig Youtube-filmpje of bij het lezen van specifieke online content wordt er “geleerd”.

Is er dan wellicht een betere oplossing dan het gebruik van een LMS (Learning Management Systeem) waarin vooral top-down bepaald wordt wat er geleerd kan worden?

Het antwoord is: JA, dat is er. Een meer op de cursist/medewerker gericht LXP kan uitkomst bieden.

Wat is een LXP?

Een Learning Experience Platform (LXP) is een software tool, vergelijkbaar met een LMS, die de leer ervaring van de gebruiker veel meer personaliseert en hierbij slim kan omgaan met verschillende fases waarin de gebruiker zich bevindt. Daarnaast kan er o.a. een koppeling gemaakt worden met overige digitale input. Zo kan bijvoorbeeld dat bekeken Youtube-filmpje gezien worden als leermoment.

Wat zijn de voordelen van een LXP?
 • Personalisatie

  Een LXP stelt je in staat om leerervaringen te personaliseren. Het platform zal aanbevelingen doen op basis van interesses, leerbehoeften en voortgang van elke gebruiker. Resultaat: een gepersonaliseerde leeromgeving die relevant, boeiend is en boeiend blijft.

 • Verzamelen

  Een LXP biedt mogelijkheden voor het verzamelen, organiseren en “verbeteren” van verschillende leerinhoud. Denk aan cursussen, video’s en (online) artikelen. Gebruikers krijgen gemakkelijk toegang tot relevante en hoogwaardige leerbronnen op één plek. Resultaat: efficiënter kunnen leren en informatie beter kunnen benutten.

 • Sociaal leren en samenwerking

  Een LXP stimuleert sociaal leren en samenwerking! LXP’s hebben social communicatie functies als discussieforums, chats, blogs en andere “social” functies. Resultaat: het zal interactie, betrokkenheid en kennisdeling tussen collega’s aanjagen.

 • Analyse en inzichten

  Een LXP biedt uitstekende tools voor analyse en het genereren van diverse rapporten. Hierin kan juist ook een gebruiker gemakkelijk eigen rapporten draaien waardoor gepersonaliseerd inzicht wordt verkregen. Resultaat: effectiviteit van het eigen leerproces kunnen inzien, evalueren en verbeteren.

In het kort

Een Learning Experience Platform biedt personalisatie, contentcuratie, sociaal leren en personal analyse! Met daarbij eenvoudige en ook bijvoorbeeld mobiele toegankelijkheid is dit een krachtig platform voor het bevorderen van effectief en boeiend leren in organisaties.

Wil je meer informatie? Stuur gerust een berichtje en ik help je graag op weg!

20 juni 2023 |

TTA International